Descrierea scolii

Fundatia Dr. Iuga de Saliste a deschis, la Brasov, in 2009, Scoala de Meserii Dr. Iuga de Saliste, singura de acest fel din Europa de Est si una dintre putinele din lume. In 2010, Scoala de Meserii Dr. Iuga de Saliste a inceput sa functioneze efectiv, cu o clasa care pregateste parchetari-linolisti, absolventii urmand sa fie atat montatori de pardoseli din lemn (parchetari), cat si montatori de pardoseli elastice (linolisti).

Scoala a fost deschisa in urma colaborarii cu Scoala de Stat de Meserii din Neusatdt an der Aisch (Germania), programa scolara a scolii romane fiind copia programei scolii germane, adaptata în ceea ce priveste disciplinele anexe. Profesorii scolii noastre au fost pregatiti la scoala germana, scoala noastra fiind in continuare monitorizata de catre un specialist german.

Scoala de meserii Dr. Iuga de Saliste se bazeaza pe sistemul de educatie dual, larg raspandit in Germania si tarile germanice, sistem de educatie care presupune ca tinerii cursanti sa fie ucenici, adica angajatii unor firme care ii trimit spre calificare.

Contractul de munca cu timp partial dintre angajator si ucenic se incheie pe perioada determinata – durata scolarizarii – iar prin acest contract, firma se obliga sa plateasca scolarizarea, respectiv transportul la si de la scoala, cazarea si masa ucenicului pe durata saptamanilor de scoala. De asemenea, prin contract, ucenicului i se asigura un salariu lunar, dar care nu-i poate asigura total cheltuielile de intretinere, de aceea aceasta oferta de scolarizare este dedicată tinerilor care pot fi sustinuti finaciar de familii, mai ales în primul an de scoala. Venitul ucenicului poate fi completat de eventualele prime/bonusuri pe care patronatul firmei angajatoare gaseste de cuviinta sa le acorde.

Cursurile durează trei ani, 11 saptamani in anul intai si cate 10 saptamani pe an în al doilea si al treilea an. Cursurile se tin in module de cate 2-3 saptamani, în restul timpului ucenicul lucrand pentru firma la care este angajat si care ii plateste scolarizarea (aproximativ cate doua luni intre fiecare doua module de scoala).

Pregatirea in cadrul scolii cuprinde, saptamanal, 18 ore de teorie de specialitate, precum si 9 ore de pregatire practica, ucenicul invatand sa execute toate tipurile de pardoseli pentru care este calificat. Orele de pregatire practica se desfasoara in atelierul scolii, dotat cu aparatura, masini, scule si unelte de ultima generatie si beneficiind de material didactic (pardoseli si materiale anexe pentru montaj/finisaj) de calitate, obtinute de la producatori de marca. Saptamanal, ucenicul face si zece ore de materii anexe: conversatie, etica si comportament social, legislatia muncii si notiuni de legislatie generala, sport.

In fiecare saptamana de scoala, ucenicul invata cate un montaj suplimentar. De exemplu, in a doua saptamana el invata montarea pardoselilor laminate, in a treia, montajul parchetului triplustratificat, in a patra si a cincea incepe montajul PVC-ului omogen, respectiv eterogen, etc. Fiecare saptamana de scoala incepe luni la pranz si se termina vineri la pranz, ucenicilor fiindu-le asigurate mesele (incepand cu cina de luni si terminand cu micul dejun de vineri) si cazarea in acest interval.

In ultimul an de scoala, fiecare ucenic pregateste o lucrare de diploma:

  • lucrare de montaj linoleum
  • lucrare de montaj parchet

ambele avand atasata si o parte teoretica, pe langa lucrarea practica aferenta. Lucrarile sunt sustinute in fata unei comisii din care fac parte si examinatori germani.

Diplomele de parchetar-linolist pe care le primesc absolventii sunt recunoscute de catre toate oficialitatile romane si au aplicata si Apostila de la Haga (care probeaza valabilitatea în toată Comunitatea Europeană).

Scoala functioneaza in cadrul Colegiului National Economic Andrei Barseanu din Brasov, strada Scolii numarul 11, in spatii special amenajate.

Imagine3420
Imagine3467